A gazdasági világvége kockázatai és ökölszabályai

Ebben, és az ezt követő két blogbejegyzésünkben felvázoljuk azt, hogy a jelen szituációban milyen szempontok alapján értékelheted a hazai és az egész világ eseményeit. A gazdasági világvége lehetőségének elemzése helyett rámutatunk a lehetséges kockázatokra, az ökölszabályokra és a lehetséges „túlélési” stratégiákra is. Mindezt természetesen a vagyonát gyarapítani, megőrizni kívánó befektető szemszögéből.

„Helyzet van” – Szerinted közeleg a gazdasági világvége?

Kaotikus gazdasági folyamatok, egymásnak feszülő – kereskedelmi háborút folytató – nagyhatalmak, adóelkerülő multik, nyargaló infláció világszerte, szabadesésben a Forint árfolyama, világjárvány(ok), öregedő társadalom, globális felmelegedés, népvándorlás Afrikából, Ázsiából és végül a következő nagy háborúra készülő Európa. Ezek hatása most mind egyszerre jelentkezik, és szorulhat tőle össze a gyomrod. Majdhogynem elég lenne mindezekből csak néhány, már akkor sem lenne csoda, ha néhányan a világ összeomlását vizionálnák.

Ha a civilizáció végében hiszel, és igazad is lenne, akkor fölösleges foglalkoznod vagyonod alakulásával, befektetésekkel, hiszen „nincs jövő”. Hiába bújnál el egy tanyán, ahol próbálnál önellátásra berendezkedni vagy halmoznál fel aranyat, egyéb értékeket. A káoszban jönnének azok, akik az egyszerűbb utat választják, és erőszakkal elvennék tőled, amid van.

Ellenben ha belegondolsz abba, hogy az emberiség történelmében hányszor volt – az adott kor szempontjából – világvége, rá kell jönnöd valamire: A gazdasági világvége valójában nem a világ vége. Mindig is voltak és lesznek olyanok, akik ezeket a „világvégéket” túlélik, sőt akár jól jönnek ki belőle. Olvass tovább, ha ilyen túlélő akarsz lenni!

Kockázatok

Először is definícióként a kockázatok:

 • Inflációs kockázat: Abban a nemzeti (vagy uniós) gazdaságban kialakuló árindex változás, amely erodálja a vagyonod értékét
 • Árfolyam kockázat: Az értékpapírok árfolyamának negatív alakulása miatti esetleges veszteség
 • Deviza kockázat: A devizák egymáshoz viszonyított értékváltozása által okozott lehetséges veszteségek
 • Országkockázat: A vagyon tárolási országában vagy a befektetési cél országában előforduló esetleges negatív események. Az országban alkalmazott szabályzás és törvények változása, végrehajtásának kockázatai, például a vagyon hozzáférhetőségének esetleges korlátozásából adódó veszteség.
 • Vállalati kockázat: A (részben, részvényekkel) tulajdonolt vállalat életében bekövetkezett változások, negatív forgatókönyvek megvalósulása miatt megélt veszteség
 • Minősítési kockázat: A különböző hitelminősítő intézetek által kapott hitelminősítésből eredő kockázat, leginkább a kötvények, államkötvények tekintetében
 • Likviditási kockázat: A vagyonod adott részének értékesítési nehézségei. Példa lehet erre a kifulladó kereslet miatt esetleg nehez(ebb)en értékesíthető ingatlan
 • Kamatkockázat: A jegybanki alapkamatok és annak hatására az állampapírok illetve vállalati kötvények kamatainak esetleges hirtelen változása

Ezek „örökösnek” mondhatóak, nem csak gazdasági világvége esetén élő kockázatok. Annyi a különbség, hogy jelen helyzetben ezek mértéke és egymáshoz viszonyított szintje alakul másképp. Tehát más lett az utóbbi időben a kockázati mátrix.

Ökölszabályok

A vagyonmegőrzéshez, annak gyarapításához társulnak olyan ökölszabályok, amelyek egy gazdasági világvége szituációban fokozottan érvényesek. Ráadásul az is fontos, hogy mindet alkalmazd, mert ha csak egynél is „leereszted az öklöd”, rögtön érkezhet a jobb horog, amely akár a padlóra is küldhet.

 • Fektess be rendszeresen: Tedd szokásoddá azt, hogy akkor is befektetsz, amikor mindenki az árfolyamesésekről beszél, és általánosan rossz a befektetői hangulat. Sokszor ez mutatja a legjobb beszállási pontokat, mert már minden pánikoló megszabadult a befektetésétől, és jönnek a cápák, akik bevásárolnak. Fektess be tehát rendszeresen, amelynek szinte biztosan az lesz a következménye, hogy jobb átlagos beszállási árad lesz, mintha spekulálnál az árfolyamokra.
 • Ne félj a kockázattól: Mindennek van kockázata, és ahogy fentebb olvashatod, megváltozott a kockázati mátrix. Nem félned kell a kockázattól, hanem meg- és fel kell ismerned, majd kezelni azt. Adott esetben lehet, hogy a vagyon párnacihában (és forintban) tartása nagyobb kockázatot jelent, mint egy egyedi részvényekből, startup-okból gondosan kialakított portfólió.
 • Diverzifikálj: Ez a legfontosabb kockázatkezelés. Természetesen nem ész nélkül össze-vissza befektetést jelent ez. Alapos megfontolások, stratégia, akár többféle stratégia mentén kialakított, azaz diverzifikált befektetési portfólióra van szükséged. Ez porlasztja a kockázatot, ez kell ahhoz, hogy vagyonod túlélje, sőt jó esetben akár gyarapodjon, még gazdasági világvége esetén is.
 • Ne akard egyedül megoldani: Ahogy mondani szokták, szép lehetsz, de okos nem. Ugye nem akarsz éveket tölteni a megfelelő előképzettség megszerzésével? Ugye nem akarsz a hét minden napján, napi legalább 2-4 órát (időnként még többet) a megtakarításaiddal, befektetéseiddel foglalkozni? Ne egyedül vágj bele! Válassz olyan szolgáltatót, amely érdekelt a vagyonod bővülésében, kész stratégiákat szállít, és asszisztál azok megvalósításához. Emellett akár portfóliókezelést is végez, amikor semmilyen teendőd nincs a befektetéseddel, hiszen mindent a portfóliókezelő végez.
 • Ne pánikolj: Amennyiben az előző ökölszabályokat betartottad (de ha nem, akkor is fontos), ne pánikolj, nincs rá okod. A gazdaság sajátossága a ciklikusság. A permanens, azaz folyamatos konjunktúrát megszakítják kisebb nagyobb válságok, világvégék. Mivel a többi ökölszabályt betartottad, jól tudod, hogy az adott pillanatban tapasztalt esetleges vagyoni érték csökkenés nem a stratégiád hibája. Mindez csak egy pillanatfelvétel, természetes része a mindennapoknak. Megfelelően diverzifikált vagyon esetén szinte kizárt a teljes értékvesztés, sőt. A válság végeztével a vagyonod átlag feletti mértékben nőhet. Ha rövid távon nem is feltétlenül, de közép-, hosszú távon mindenképp eredményre számíthatsz.

Következő két bejegyzésünk két lehetséges stratégiát mutat be „good practice” példákkal. Addig is, ha olyan szolgáltatót keresel, akinek…

 • egyeznek az érdekei a tieiddel, egy hajóban evez veled,
 • vannak kész, jól bevált stratégiái, amelyeket hajlandó az igényeidre is szabni,
 • family office keretében olyan ügyfélszolgálatot és asszisztenciát nyújt, amelyet átlagos szolgáltatónál nem kapsz meg,
 • több mint 10 éve van a hazai piacon, folyamatosan alkalmazkodva a megbízói igényekhez,

gyere el hozzánk egy díjmentes „nulladik” konzultációra (amely a járványhelyzet függvényében akár interneten, zoom, skype segítségével is történhet), amikor is kölcsönösen megismerhetjük egymást. Megbeszéljük az igényeidet, és megvizsgáljuk, hogy megfelelünk-e számodra szolgáltatóként illetve megfelelsz-e számunkra ügyfélként. Nekünk is vannak feltételeink, és itt nem a díjazásunk mértékéről van szó, hanem az elkötelezettségedről a vagyonod építése iránt. Az alábbi űrlapon tudsz jelentkezni az ingyenes konzultációra:

 

2022-07-20T06:05:11+02:002022 július 11.|0 Comments

Leave A Comment