A gazdaság és a befektetések valódi motorja – a növekedés

A világ jelen gazdasági berendezkedésében van egy tényező, ami „mindent visz”. Sokan mondják erre, hogy ez a profit. Van benne igazságuk, de csak félig, mert a valódi mozgatórugó a NÖVEKEDÉS.

Nem a GDP összege a lényeg elsősorban, hanem annak növekedési mértéke éves szinten. Így fordulhat elő az, hogy Amerikában, egy pusztító hurrikán bizonyos szempontból pozitívan hat a gazdaságra. Azt követően indulhat az újjáépítés, amely a gyártásra és az építőiparra is pozitívan hat.

Szemléletes példa erre, hogy ha a nyitott ajtón mész be egy épületbe, az nincs hatással a GDP-re. Ha azonban a csukott üvegajtón, akkor ki kell jönnie a mentőnek, kötszert, gyógyszert kell használni. Később pedig jönnie kell az üvegesnek is, magyarul jótékony hatással voltál a GDP növekedésére azzal, hogy figyelmetlen voltál.

Többek közt az államadósságok kamatterhének finanszírozása miatt is kardinális szerepe van a növekedésnek. Emiatt valamennyi kormányzat kénytelen arra törekedni, hogy minél nagyobb legyen a növekedés. Akár a Föld erőforrásainak túlzott kihasználásával is. Az államok – egy két kivételtől eltekintve – deficites költségvetéssel rendelkeznek. Magyarul évről-évre többet költenek, mint amennyi a bevételük. A rendszeres hitelfelvétel költségét, a kamatot pedig a növekedésből adódó többletbevételek révén tudják „fenntarthatóan” finanszírozni.

Kérdés persze, hogy a „fenntartható” finanszírozás érdekében a növekedés erőltetése mennyire lehet fenntartható. Ez azonban messzire vezet, ne bonyolódjunk bele (pedig lehet, hogy nem ártana).

A befektetőknek is fontos a növekedés

Természetesen a kamat és az osztalék is fontos szerepet játszik a befektetéseknél, hiszen jelentős hozamot jelenthetnek. Mégis az árfolyamok emelkedését, azaz a NÖVEKEDÉS-t szokás a piac állapotának felmérésére használni.

Kamatot illetve szemmel látható osztalékot egyértelműen az államok (állampapírok), illetve a multinacionális vállalatok (kötvények kamatai, osztalék) fizetnek. Komoly növekedést azonban a valóban nagy vállalatok – egy két technológiai óriástól eltekintve – már nem igazán tudnak produkálni. A piacukat már „megdolgozott”, az adott piacot vezető válallatok előtt nincs, nem is lehet nagyobb növekedési potenciál, mint a nagy átlag. Bennük a hatékony, bizonyított működést, és folyamatos profittermelést, azaz osztalékfizetést léthatják a befektetők, nem a növekedést.

A növekedés valódi motorja tehát az igen nagy számú „small cap” – azaz kis kapitalizáltságú – cégekből álló massza. Ezek gyakorlatilag mindegyikének elsődleges célja a növekedés, a piac meghódítása, esetleg új piacok teremtése.

A small cap cégek fogalom igen heterogén összetételt takar. Bele tartozik a most alakult privát részvénytársaság-tól (private company) kezdve a már tőzsdén jegyzett, sok éve sikeresen működő, az adott országban akár ismert, de világviszonylatban kvázi jelentéktelen vállalat is. A tőzsdén jegyzett vállalatok növekedését small cap indexek mutatják. A mellékelt ábrából (S&P Small Cap 600  Index, kattints a nagyításhoz) látszik, hogy ugyan a már tőzsdén lévő vállalatok növekedési potenciálja már kisebb, mint a most indulóké, de 10 éves távlatban náluk is háromszoros növekedésről beszlünk.

A növekedési potenciál miatt tehát befektetési szempontból kiemelt figyelmet célszerű szentelned a small cap-oknak. Kérdés az, hogy miként tudod megfogni ezt a növekedést, milyen stratégia az, amely mentén részesedni tudsz a jelentős növekedésből. Ezekről a stratégiákról írunk hamarosan, most csak annyit róluk, hogy befektetőként alapvetően a profit realizálás mikéntje, illetve a kockázatvállalási hajlandóságod az, ami segíthet választani az egyes stratégiák között. További részletek hamarosan…

Addig is, amennyiben foglalkoztat a small cap-okba fektetés gondolata, és kíváncsi vagy, hogy a Te élethelyzetedben milyen módon lehet célszerű élni ezzel a lehetőséggel, gyere el hozzánk egy nulladik, díjmetes konzultációra, ahol választ kaphatsz az alapvető kérdésekre. Az alábbi űrlapon tudsz kérni konzultációs időpontot.

[include file=script/avk.txt]
Összegzés
A gazdaság és a befektetések valódi motorja
Bejegyzés címe
A gazdaság és a befektetések valódi motorja
Rövid leírás
A világ jelen gazdasági berendezkedésében van egy tényező, ami "mindent visz". Sokan mondják erre, hogy ez a profit. Van benne igazságuk, de csak félig, mert a valódi mozgatórugó...
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2019-09-06T10:46:43+02:002019 szeptember 6.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet