A gazdagodás alfája és ómegája, azaz hogyan, mikor, mit – 2. Mikor?

A vagyonépítési fázis első kétharmadában igazából nem elsősorban az a fontos, hogy váltogasd azokat a befektetési instrumentumokat, amelyekbe „töltöd” a megtakarításaid összegeit. Sokkal fontosabb az elkötelezettség és a következetesség.

Sorozatunk 3. eleme lesz a „Mit?” kérdés taglalása, de itt is érintenünk kell ezt a témát. Mivel a célod – ahogyan az előző bejegyzésben taglaltuk (itt >>>) nem a gyors meggazdagodás, ezért hosszabb távon – legalább 3-5, vagy még több évben – célszerű gondolkodnod, amikor a megtakarítást tervezed.

A hosszabb időtáv leegyszerűsíti a dolgodat, illetve ha szakemberre bízod a megtakarításod kezelését, a szakember dolgát. Hosszabb távon ugyanis sokkal kisebb jelentősége van annak, hogy egy adott pillanatban mi a befektetésed értéke, árfolyama.

Tisztán látszik, hogy gyakorlatilag minden befektetés – legyen az részvény, nyersanyag vagy egyéb értékpapír – árfolyama egyre nagyobb kilengéseket mutat. Egyre több pénz forog a piacon, ami állandóan keresi a helyét, ez pedig turbulenciát okoz az árfolyamokban. Mindez felkavaró lehet, amikor épp azt látod, hogy a befektetésed árfolyama esetleg meredeken zuhan. Jó esetben azonban megalapozott volt a befektetési döntés, és a fundamentumok alapján nyilvánvaló, hogy ez csak árfolyammozgás. Miért érdekelne téged az, hogy most mennyi az árfolyam, ha most egyébként sem akarod eladni a befektetésedet? A lényeg az, hogy hosszabb távon hozza azt a teljesítményt, amelyre Neked szükséged van. Ennek tudatában kivonhatod magad abból a pszichológiai játékból, amelyet a piacot befolyásoló nagy szereplők játszanak a kisbefektetőkkel, és amely azt célozza, hogy ezek a szereplők „lefölözzék” a tapasztalatlan befektetőket.

Visszatérve a „Mikor?” kérdésre. A válasz rendkívül egyszerű…

MOST!

Függetlenül attól, hogy jelenleg (2018. július közepe) historikusan jó beszállási pont lehet sok befektetési instrumentumot tekintve, ez a „MOST!” örök érvényű. Ahogyan a „nagyon meggazdagodás” elvénél már láthattad, célszerű beépítened az életedbe azt, hogy folyamatosan félreteszed a jövedelmed egy részét. Lehet „mikrospekulánsként” folyamatosan azon rágódni, hogy…

  • Egy hónappal ezelőtt kellett volna befektetni.
  • Lehet, hogy várnom kellene, mert lejjebb megy az árfolyam?
  • Gyenge a forint, lehet, hogy meg kellene várnom, amíg erősebb lesz.
  • stb…

Ezernyi olyan tényező van, ami aggodalomra, rágódásra ad okot, azonban biztos lehetsz abban, hogy minden szerencsés „mikrospekulációra” fog jutni egy másik, ami koránt sem lesz olyan szerencsés. A mai csapongó árfolyamok közt a rövid távú árfolyam előrejelzés eredményessége szinte vetekszik a kockadobás számait megjósoló előrejelzéssel.

Következésképp, mivel egyébként is hosszú távon gondolkodsz, fundamentálisan megalapozott a befektetési döntés és rendszeresen félreteszel a jövedelmedből, mindig MOST – azaz akkor, amikor a megtakarításra szánt összeg rendelkezésre áll – érdemes befektetned.

Már csak azért is erre célszerű törekedned, mert ha rendszeresen fektetsz ugyanazokba a befektetési instrumentumokba, egy hektikusan mozgó piacon kifejezetten jó átlagos beszállási árfolyamot tudsz elérni. Ezt nevezi a szakma Cost Average (átlagár) hatásnak.

Leegyszerűsített formában az átlagár hatás azt jelenti, hogy ha nem egy összegben fektetsz valamibe, hanem rendszeresen, akkor összességében a vásárlási árfolyamok átlagán történik a „beszállásod”. Így amikor felfelé megy az árfolyam akkor örülhetsz, mert az eddigi befektetéseid értéke nőtt, ha pedig csökken az árfolyam, akkor annak tudsz örülni, hogy a jelenleg vásárolt befektetésedet az eddiginél olcsóbban tudod megtenni.

Örömhír a következetes: Rendszeres megtakarítóként, az átlagár hatás következtében hosszú távon gyakorlatilag semmilyen veszteséget nem tudsz elszenvedni, hiszen kihasználod az esetleges válságok, részvénypiaci esések, lecsorgások adta lehetőséget. Így egy esetleges válság időszaka alatti befektetéseid révén kimagasló eredményeket tudsz elérni.

Ráadásul egyébként sem kell körmödet rágnod a válságok miatt, azok részei a világunknak. A gazdaság ciklikussága azt mutatja, hogy folyamatos a növekedés, és a válságok időszakai sokkal rövidebbek és kisebb mértékűek, mint az emelkedési periódusok. Jól mutatja ezt az alábbi, az USA részvénypiacának 113 évét felölelő ábra:

A „Hogyan?”, és „Mikor?” után a „Mit?”, lesz a témája következő bejegyzésünknek. A három kérdéskörről egyben lesz szó viszont következő klubestünkön, ahol bemutatjuk azt a VILÁGBAJNOK megtakarítási formát, amely személyre szabottan nyújt lehetőséget számodra ahhoz, hogy mielőbb elérd az áhított passzív jövedelmet, függetlenül attól, hogy “csak” 30000 Ft-ot tudsz havonta félretenni vagy évente akár 5 milliót is be tudsz fektetni. Nézd meg a részleteket, és regisztrálj az ingyenes rendezvényre, az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

Összegzés
A gazdagodás alfája és ómegája – 2. Mikor?
Bejegyzés címe
A gazdagodás alfája és ómegája – 2. Mikor?
Rövid leírás
Függetlenül attól, hogy jelenleg (2018. július közepe) historikusan jó beszállási pont lehet sok befektetési instrumentumot tekintve, ez a "MOST!" örök érvényű.
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2018-07-12T11:07:48+02:002018 július 12.|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment