Európa döntött – végül csak a betétesek viszik el a balhét

Az Európa Parlament jóváhagyott három szabályt, amely alapján már nem az adófizetők pénzéből fogják megmenteni a bajba jutott bankokat, hanem azt maguknak a bankoknak kell megtenniük. Konkrétan a 100ezer Euro-s limit alatti betétesek uniós/állami garanciájáról van szó.

guaranteed-rental-investments-stampHa belegondolunk abba, hogy a bankbetétek esetén egy kvázi fordított hitelügyletről van szó – azaz lemondunk pénzünk tulajdonjogáról, kölcsönadjuk a banknak, és csupán egy ígérvényt kapunk cserébe – akár elkezdhetünk aggódni is. Ebben az esetben ugyanis az elhelyezett összeg a bank vagyonává válik, szabadon felhasználhatja.

Pontosabban nem is aggódnunk kell, hanem megtanulnunk a kockázatokkal élni, felmérni azokat, és mérlegelés után dönteni, mely bankot tartjuk „érdemesnek” arra, hogy kölcsönadjunk neki. Már ha ezek után – figyelembe véve a rendkívül alacsony kamatokat is – egyáltalán eszünkbe jut még vagyonunk kisebb-nagyobb részét bankban tartani.

bank_vs_portfolio

Fontos megjegyezni, hogy a fenti ábrán a kamatok Forint kamatokat, a megbízóink portfolióinál pedig jellemzően Euro alapú hozamokat jelentenek. A bankok által kínált Euro alapú 1-2%-os kamatokról talán beszélni sem érdemes.

Eddig is így volt, de most már nyilvánvalóvá is válik mindenki számára az, amiről már sokszor írtunk (például itt) és beszéltünk is klubestjeinken. Effektíve nincs olyan befektetési vagy „pénz tárolási” forma, ami kockázatmentes lenne, tehát…

A kockázatokat nem kerülni kell, hanem megismerni és kezelni

Ehhez a megismeréshez járul hozzá következő klubestünk azzal, hogy megmutatja, hogyan tekintsünk a kockázatokra, hogyan ismerjük fel, mikor kell megszólalnia belső vészcsengőnknek? A klubestet követően bárkinek lehetősége van arra is, hogy megismerje azokat az eszközöket, amelyekkel dolgozunk, és segítünk a személyre szabott kockázatkezelésben is.

Nézze meg következő klubestünk részleteit, és regisztráljon az ingyenes rendezvényre az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2014-04-15T23:40:17+02:002014 április 15.|Tags: , , , , |0 Comments

Leave A Comment