A befektetők mumusa és az eltitkolt kockázatkezelő eszközök

Tisztában vagyunk azzal, hogy ha megtakarítóként, befektetőként valódi eredményeket akarunk, le kell szakadnunk a bankbetétek emlőjéről. Egyszerű megoldás az, hogy egy jól kiszámítható kamatot kapunk a pénzünkre, de ha a számok alapján ez reálértéken inkább veszteséget eredményez, kénytelenek vagyunk a befektetési piacra lépni.

Na de a kockázat…

Minden szakmai zsargon helyett, ha a tőkepiaci befektetésektől való félelem lényegét akarjuk megfogni, akkor egyértelmű, hogy a részleges veszteség, netán a teljes tőke elvesztésének lehetősége az, amely a mumust jelentheti számunkra. Az veszteség eredményét szemlélve az valójában részletkérdés, hogy ez a veszteség a piac valós alakulása, kiszámítható világgazdasági folyamatok, vagy éppen spekulációs ügyletek okozta veszteség.

Ahogyan arról többször is írtunk, ha pénzünk, vagyonunk, megtakarításunk van, akkor bizony az folyamatos kockázat alatt áll. Ha a párnacihában tartjuk, akkor kirabolhatnak, de jelentős devizakockázatban is ülünk. Ha bankban tartjuk, futjuk az adott bank és az adott ország kockázatát. Ha pedig értékpapírban tartjuk, akkor az értékpapír illetve a mögötte lévő befektetések kockázatával kell tisztában lennünk.

Kockázatkezelés

riskmanagementA kockázat tehát kézzel foghatóan vagy rejtetten, de mindenképpen jelen van, és nem lehetséges megszüntetni. Az viszont mindenki számára fontos, hogy azt „fogyasztható”, bevállalható szintre csökkentsük. Ezt érhetjük el a kockázatkezeléssel.

A kockázatkezelés egy nagy – pl. több százezer Euro-s – portfólióban minden további nélkül megoldható, hiszen van elegendő tőke ahhoz, hogy kellőképpen diverzifikáljuk a befektetéseket, és olyan elemek legyenek benne, amelyek az esetleges – előre nem látható – nagyobb veszteséget termelő befektetések negatív hozamait kiegyenlítik.

Nagy(obb) vagyonoknál fokozottan érvényes az a tézis, hogy törekedni kell a biztonságra, de egy néhány ezer Euro-s megtakarításnál is igaz az, hogy ha kerülni akarjuk a veszteséget, le kell mondanunk a hirdetésekben sokszor megjelenő havi 2-5-10%-os hozamokról, hiszen azok elképesztően kockázatos befektetésekkel érhetőek csak el, és az említett hozamok egy-egy kiugró időszakra voltak igazak a múltban, hosszabb távon valóban számolhatunk ezeknél akár a tőke elvesztésével is.

„Eltitkolt” kockázatkezelő eszközök

Sajnos a hatékony kockázatkezelő eszközök – különösen azok, amelyek már a „csak” pár ezer Euro-s tőkére is alkalmazhatóak – nem az utcán hevernek. Igazából a szolgáltatók sok esetben ellenérdekeltek, hiszen ezek a megoldások konkurenciái az általuk kínált – számukra komoly nyereséget generáló – megoldásoknak, így magunknak kell megkeresnünk őket, és akár szakértői segítséggel megtalálni a számunkra leginkább megfelelőeket. Ebben (is) segít a HozamInfo azoknak, akik díjmentes személyes konzultációra jelentkeznek. Részletek ide kattintva >>>

Következő bejegyzéseinkben ezekről az „eltitkolt” megoldásokról is szót ejtünk, de ha komolyan érdekli a téma, érdemes eljönnie a következő HozamInfo klubestre, ahol megtudhatja melyek ezek az eszközök, és hogyan alkalmazhatóak. Ingyenes rendezvényünk részleteit és regisztrációs lehetőséget az ide kattintva megjelenő oldalon talál >>>

2013-09-09T10:30:21+02:002013 szeptember 9.|Tags: , , , |4 hozzászólás

4 hozzászólás

 1. Sz László 2013-09-09 at 16:18 - Reply

  Tisztelt Urak!
  Vidéki lévén nem tudok résztvenni a klubesteken, de szeretném megismerni az ott elhangzottakat ill. igényde venni a segítségüket.
  Ez hogyan lehetséges?
  Többször javasoltam az internetes részvételi lehetőséget, de egyszer sem kaptam választ.

  Üdvözlettel Sz L

  • Kocsis Gábor 2013-09-10 at 10:41 - Reply

   Kedves László,
   előkészületben van már az a DVD, amely jelképes (tényleg csak önköltségi) áron elérhető lesz az ősz folyamán, amelyen a HozamInfo klubestek válogatott anyagai elérhetőek lesznek vidéken is.
   Üdvözlettel:
   Kocsis Gábor

 2. Pakodi gábor 2013-09-09 at 20:15 - Reply

  Egyet értek az elötem hozzá szólóval . Meg ha minden rendezvényre , elöadásra , fejtágitóra felmennék BP-re többet lennék ott mint Fehérváron .

  • Kocsis Gábor 2013-09-10 at 10:45 - Reply

   Kedves Gábor,
   az előző hozzászólásban megtalálja a választ. Sőt ha igényli, jelentkezhet személyes konzultációra, amely első körben akár Skype-on is megtörténhet. Személyes konzultációra ide kattintva lehet jelentkezni: http://hozam.info/szemelyes-konzultacio/
   Üdvözlettel:
   Kcsis Gábor

Leave A Comment