A befektetők 5 archetípusa és a válságálló befektetés

Minden befektetésnek van aktuális értéke. Ennek megfelelően általában árfolyama is, amelyet vagy hivatalosan vagy csak informális keretek között megjelenítenek valamilyen grafikonon. Beállítottságodtól függően többféle módon tekinthetsz erre, viszont fontos, hogy vagyonod egy része válságálló befektetés keretei közt hozzon számodra jövedelmet.

Mindkét szituációban – befektetésre készülve és abban ülve is – beállítottságodon múlik, hogy milyen módon tekintesz ezekre a grafikonokra, különösen akkor, ha – akár pozitív akár negatív irányban – nagy kilengéseket látsz rajta.

A befektetők 5 archetípusa

Amennyiben kockázat alatt állsz– vagyis benne vagy egy befektetésben – másképp figyeled az adatokat, hiszen a Te bőrödre megy a vásár. Ilyen éles helyzetben mutatkozik meg az, hogy valójában milyen a kockázatvállalási hajlandóságod. Nézzük milyen hozzáállás típusokkal működhetsz…

Az adrenalin és szerencsejáték függő

„Ide nekem az oroszlánt is” lendülettel veti magát a befektetések világába (is), csak a haszon reménye vezérli. Ennek megfelelően törvényszerűen időnként „elbukja” befektetéseit, de akár néhány év alatt jelentős vagyont is felhalmozhat.

A nagy játékos

Nagyon jól viseli a stresszt, sőt fel is dobja. Mérlegelést követően a magas hozam reményében fokozott kockázatot vállal. Bár valószínűleg megjelennek a verejtékcseppek a halántékán, ha rossz irányba megy a piac, de előkerül egy zsebkendő, letörli az izzadságot – esetleg tudomásul veszi a veszteséget „több is veszett Mohácsnál” felkiáltással – és biztos benne, hogy a következő befektetésnél a kétszeresét fogja keresni a veszteségnek.

Az óvatos duhaj

Az óvatos duhaj tudja, hogy a kiemelten magas hozamnak – kockázat formájában – ára van, és ezt szükség esetén fel is vállalja, de szigorúan felügyelt keretek közt és megfelelően porlasztja rendelkezésére álló tőkéjét. Csak kis arányban megy bele különösen kockázatos befektetésekbe. Folyamatosan keresi, figyeli a lehetőségeket, és bizonyos keretek között vállalja a fokozott kockázatokat.

A megfontolt

Nehezen viseli az esetleges veszteséget, de azért szűk keretek között hajlandó kockáztatni. Ennek megfelelően nem is számít magasabb hozamra, vagyongyarapodásra, inkább csak pénze értékének megőrzését tartja szem előtt.

A biztonsági játékos

Nem bírja elviselni a számszerűen megjelenő veszteséget. A legtöbb befektetés túlságosan kockázatos számára. Bár tudja, hogy a bankbetéttel valószínűleg a valós infláció alatti hozamokat (kamatot) ér el, amely miatt gyakorlatilag folyamatosan csökken vagyonának vásárlóértéke, nem tud és nem is akar kimozdulni ebből a komfortzónából.

Melyik a helyes hozzáállás?

Nincs helyes vagy helytelen hozzáállás, csak hozzáállás van, amely persze élethelyzeted változásával, tapasztalatok szerzésével folyamatosan módosul. Az a fontos, hogy aktuális beállítottságodnak megfelelő befektetéseket, megtakarítási formákat válassz illetve időről-időre vizsgáld/vizsgáltasd felül ezeket, hogy megfelelnek-e még számodra illetve aktuális céljaidhoz.

A probléma általában ott kezdődik azonban, hogy semmi nem fekete vagy fehér, így egy ember sem skatulyázható be teljesen 5  kategória valamelyikébe. Másrészt sokszor nem megfelelően ítéljük meg azt, hogy mely kategóriá(k)ba tartozunk. Ennek lehet oka például rokonoknak, barátoknak való megfelelési kényszer, amely miatt egy vagy akár több kategóriát is „ugrunk” magunkhoz képest, bármely irányban. Lehet, hogy valójában teljes mértékben kockázatkerülő lennél, viszont egy jóbarát, akire felnézel – titkon akár olyan is szeretnél lenni mint ő, vagy csak irigyled a merészségét – hatására belemész extrém kockázatos ügyletekbe, megfeledkezve akár családoddal szembeni felelősségedről is.

Persze ez ellenkezőleg is igaz lehet. Ha valójában érzéked van a jó választáshoz, ráadásul élveznéd is a lehetőségek mérlegelését és a választás, nyomon követés izgalmát, de külső hatásra – család, neveltetés, barátok stb. – nem mersz kilépni a lekötött bankbetét kategóriából, ugyanúgy rosszat teszel magadnak.

Ezért fontos egy saját befektetési stratégia kialakítása, amely minden szempontot figyelembe vesz, és meghatározza saját irányultságodat. Így nem alkalmanként kell meghatároznod, hogy egy-egy adódó lehetőséggel élj-e vagy sem, hanem ránézésre tudni fogod, hogy egyáltalán foglalkoznod kell-e vele, vagy nyugodtan továbbsétálhatsz.

Saját befektetési stratégia – válságálló befektetés

Ahogyan nincs helyes hozzáállás, nincs egyetlen, mindenki számára megfelelő megoldás sem. Rendezvényeinken, webinariumainkon illetve a személyes konzultációkon egyrészt segítünk kialakítani saját befektetési stratégiádat, másrészt olyan korszerű megoldásokat mutatunk, amelyek az élethelyzetednek, beállítottságodnak a leginkább megfelelő.

Létezik például olyan – kifejezetten részvényekből álló – stratégia, amely egyszerre akár több mint tízezer(!) vállalat részvényeibe fektet, amellyel gyakorlatilag minden iparágat és földrajzi célpontot a portfólióban tart, és azt kezeli is. Kezeli, nem is akárhogyan. Az elmúlt 10 év átlagos évenkénti hozama a 12% feletti, és a járvány vagy háborúk okozta sokkot is derekasan állta. Emiatt a „bankbetéthívő”, extrémül kockázatkerülő archetípuson kívül bárkinek a vagyonépítési stratégiájába remekül illeszkedik.

Ezt a válságálló, egyszerre több mint tízezer vállalata fektető stratégiát mutatjuk be következő webinariumunkon. További részleteket, és regisztrációs lehetőséget az ide kattintva megjelenő oldalon találsz >>>

 

Leave A Comment