A befektetési háromszög rejtőzködő negyedik és ötödik oldala

Amennyiben sikeres a vállalkozásod, kijelentheted, hogy szakértője vagy annak a területnek, amelyen a tevékenységedet űzöd, hiszen nem véletlenül vagy sikeres.

Ezer formája van a vállalkozásnak, amelyek egy dologban közösek: olyan tevékenységbe kezdesz vele, amely kisebb-nagyobb invesztíciót igényel, továbbá hozzáadod az idődet energiádat, és jó esetben – némi idő elteltével – láthatod ennek az eredményét jövedelem/profit formájában. Ilyen szempontból abszolút hasonló a pénzügyi befektetés is, hiszen ugyanezeken a stációkon mész keresztül. Persze vannak különbségek, de alapvetően ott is erről van szó, ahogyan arról tavaly nyár végén beszélgettünk egy videónkban:

Amikor a vállalkozásod már nem csak a költségeket termeli ki, hanem valóban profitot látsz belőle, igazából válaszút elé kerülsz. Itt van az a pont, amikor – lehet, hogy egyáltalán nem is érzékeled – egyre többet kockáztatsz. A vállalkozás kezdeti szakaszában tisztán látszanak a kockázatok, és vállalod is azokat, éberen figyelsz mindenre, tudod, hogy benne van a pakliban a kudarc.

Amikor azonban „fut a szekér”, elkap a lelkesedés, és a növekedés utáni vágy. Ennek megfelelően könnyen eshetsz abba a csapdába, hogy az egész életedet a vállalkozásra teszed fel, és minden, de minden profitot abba ölsz, hogy még sikeresebb légy. Teszed mindezt annak ellenére, hogy mélyen legbelül tisztában vagy azzal, hogy a vállalkozásod vagyona nem a Te vagyonod, és elég néhány rossz döntés – főleg, ha a növekedési pályát célzod meg – ahhoz, hogy az összes addigi eredményedet feleméssze. A nulláról újrakezdés pedig nem leányálom, különösen akkor nem, ha időközben jön felfelé a fiatalabb generáció, amely rugalmasabb, „éhesebb” nálad.

Nélkülözhetetlen a magánvagyon

Fontos tehát az, hogy amint elkezd a vállalkozásod profitot termelni, foglalkozz a magánvagyonod építésével, amely megadja azt a biztonságot, hogy bármi történik a vállalkozásoddal, nem nulláról kell újrakezdened. Ráadásul ez a vállalkozásodban is magabiztosabbá tehet, mert vállalhatsz akár nagyobb kockázatot is, nem az egész életed fog múlni azon, hogy mi történik a cégedben, cégeddel.

Ez gyakorlatilag ugyanaz a szituáció, mint amikor egy alkalmazott megtakarít nehezebb időkre, vagy idősebb korára. Annyi a különbség, hogy profitot termelő vállalkozással a hátad mögött, sokkal gyorsabban, és nagyobb lépésekkel tudod felépíteni a számodra megfelelő méretű magánvagyont. Apropó nyugdíjvagyon, biztosan tudod, hogy ha minimálbéren vagy bejelentve, nem igazán számíthatsz állami nyugdíjra – sőt, ha magasabb bérrel, akkor is alig -, magyarul erre egyébként is szükséged van.

Magánvagyonod sok mindenből lehet, de alapvetően befektetésről beszélünk, legyen az egy-két ingatlan, más vállalkozásokban tulajdon vagy épp egy pénzügyi befektetésekből álló portfólió. Itt érkeztünk el a befektetési háromszöghöz:

Ez a három szempont az, ami a befektetéseket vezérli, legyen az bármilyen típusú befektetés. Ezeket kell patikamérlegen kimérned, amikor összeállítod azt a magánvagyont, amire valóban szükséged van. Egyes befektetési elemek a portfóliódban a biztonságot és a hozamot adják, likviditás nélkül, azaz nem vagy csak korlátozottan tudsz az adott időtáv előtt hozzáférni. Más befektetéseid likvidek, és hozamot is hoznak, de kockázatosak, azaz biztonságosnak nem nevezhetőek. Megint más vagyoni részek biztonságosak és likvidek is, de nem igazán termelnek hozamot.

Mindhárom tényező egyszerre sajnos nem igazán tud érvényesülni egy-egy befektetésnél, épp ezért kell portfólióban gondolkodnod, amelyben minden elem megtalálható, és úgy van súlyozva, hogy minden élethelyzetben megfeleljen a céljaidnak. Mindezek miatt jön be a befektetési háromszög képletébe a…

negyedik tényező: Szakértelem

Jó eséllyel a portfólió szakszerű kialakítását, az egyes befektetések kiválasztását, a céljaidhoz illeszkedő arányok megtalálását, és mindezek folyamatos menedzselését önmagad nem fogod tudni megfelelőképpen elvégezni. Már csak azért sem, mert amire ehhez szükség van, az több szakmányi tudást feltételezne. Arról nem is beszélve, hogy a szükséges technikai, informatikai eszközeid sem alkalmasak valószínűleg ahhoz, hogy ezt professzionálisan végezd.

Ezen túl valószínűleg nem engedheted meg magadnak azt, hogy a vállalkozásodat, praxisodat hanyagold a befektetéseid miatt. Itt jön be az…

ötödik tényező: Idő ráfordítás

Ahhoz, hogy vagyonod biztonságban tudhasd, és hozamban is a maximumot hozd ki belőle, nem kevés idő ráfordítást igényel. Ráadásul sok esetben az sem mindegy, hogy mikor szánod rá azt az időt. Lehet, hogy épp akkor szenvedsz el veszteséget, vagy mulasztasz el vaskos hozamokat, amikor a „hagyományos” teendőid szólítanak. Magyarul teljes embert igénylő tevékenység egy befektetési portfólió kezelése.

Lehet persze áltatni magadat (is), hogy sikerülni fog önállóan kezelni a befektetéseidet, és ideig óráig akár szerencséd is lehet, de hosszú távon semmiképp nem leszel elégedett az eredménnyel.

Ezt a két kiegészítő tényezőt adja meg professzionális módon az a vagyonkezelés, portfóliókezelés, amelyet megbízóink választottak, és értek el nettó 28% hozamot 2016-ban. A külföldön kezelt pénzügyi portfólió esetén ráadásul megszabadulhatsz az országkockázattól is, hiszen vagyonod nem ugyanabban a környezetben lesz, mint a vállalkozásod, és az sem mindegy, hogy 100ezer vagy több millió euró betétbiztosítás vonatkozik a magánvagyonodra.

Gyere el hozzánk egy beszélgetésre, ahol egy kávé mellett megmutatjuk az eddig elért eredményeinket a területen, és megvizsgáljuk, hogy konkrétan Te miként tudnád felépíteni magánvagyonodat! Részletek, és jelentkezés az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2017-02-24T13:25:32+01:002017 február 24.|0 Comments

Leave A Comment