A befektetések 5 stratégiai szempontja – 5. Élethelyzet függő stratégiák

Nincs egyetlen orvosság vagy gyógymód minden betegségre. Ehhez hasonló módon nemhogy egyetlen termék, de mindenki számára egységesen alkalmazható stratégia sincs arra, hogy miként kellene vagyont építened.

A befektetések 5. stratégiai szempontja tehát az élethelyzet, amely nagyrészt meghatározza azt, hogy miként érdemes hozzáállnod a kérdéshez. Tény, hogy az anyagi stabilitás megkerülhetetlen ahhoz, hogy biztonságban érezhesd magad, ehhez pedig kell egy olyan háttérvagyon, amelyre támaszkodhatsz.

Alapvetően az élethelyzeted és a tervezett életpályád határozza meg azt, hogy ezt a vagyont miként célszerű építened. Egyrészt más a célja egy frissen házasodott fiatal párnak mint egy egyedül élő nyugdíjasnak, másrészt a lehetőségei is komolyan eltérnek. Az alábbi videóban (a Nagy Befektetés Választó előadássorozatunk Pénzügyi tervezés előadásának részlete) azt szemléltetjük, hogy milyen eltérések vannak a jövedelmekben életpálya típusok szempontjából:

A megtakarítások, befektetések hivatottak arra, hogy ne csak a párnacihába félretett pénzed képezze a vagyonodat, hiszen ha csak arra számíthatnál, akkor az inflációval folyamatosan értéktelenedne a félre tett pénzed. Sőt, igazából arra van szükséged, hogy a pénzed az infláció feletti mértékben tudjon növekedni.

A vagyonépítés mikéntjét azonban – a kockázattűrő képességed mellett – komolyan meghatározza az, hogy mekkora vagyonnal rendelkezel már, és hogy milyen ütemben tudsz még a jövedelmedből félretenni a következő időszakban. Mivel a kockázatokat kezelned kell, portfólióban érdemes gondolkodnod. Ebből következően pedig az úgynevezett méretgazdaságossági szempontokat is figyelembe kell venned. Az adásvételi költségek fajlagos mértéke miatt ugyanis kis tőkével olyan drága lenne az optimális portfólió felépítése, amely már az eredményességet csorbítaná.

Élethelyzet és cél meghatározás a helyes eszközök kiválasztásához

Első körben tehát arra van szükség, hogy tisztázd az aktuális élethelyzetedet, a terveidet, céljaidat. Ez alapján lehet meghatározni azt, hogy milyen eszközöket használsz a vagyonépítéshez.

Olyan eszközökre van szükséged, amelyek alkalmazkodnak az élethelyzetedhez, és…

  1. ha az életpályád elején tartasz, és csak néhány tízezer forintot tudsz havonta félretenni, már azzal is hatékonyan elkezdhesd az építkezést.
  2. az alapvető építkezés után – a megfelelő tőkeméret elérését követően, vagy ha már jelenleg is rendelkezel „pénzmaggal” – indulhat az igazi befektetés, amikor már valódi portfóliót tudhatsz magadénak.
  3. ha egy bizonyos ponton elérkezel oda (vagy már épp ott tartasz), hogy már akár egyedi befektetésekben, és az azokból történő portfólióépítésben is gondolkodhatsz, lehetőséged legyen rá.

Akkor érezheted magad komfortosan, ha olyan szolgáltatónál keresel megoldást, amely…

  • Tekintettel van az élethelyzetedre,
  • Nem mindenáron egy adott terméket akar rád erőltetni,
  • Az élethelyzeted, lehetőségeid, kockázati hajlandóságod valós felmérése után mond megoldási javaslatot, hiszen minden élethelyzetre van külön megoldása.

Igazából arra kell törekedned, hogy mielőbb a fent említett harmadik fázisba juthass a pénzügyi életpályádon, hiszen ekkor már egy stabil portfólióval rendelkezel. A legintenzívebb vagyonnövekedést ekkor tudod megtapasztalni, mert részt vehetsz sikerre ítélt vállalkozások finanszírozásában, és az erre szánt tőkéd akár többszörösére emelkedhet.

Az egyedi befektetések lesz a témája május 17-i nyílt ügyfélklubunknak, ahol példákon keresztül megmutatjuk, hogyan működik ez nálunk. Nézd meg a részleteket, és jelentkezz, akad még néhány hely a rendezvényre >>>

Összegzés
Élethelyzet függő stratégiák
Bejegyzés címe
Élethelyzet függő stratégiák
Rövid leírás
A befektetések 5. stratégiai szempontja az élethelyzet, amely nagyrészt meghatározza azt, hogy miként érdemes hozzáállnod a kérdéshez.
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2018-07-04T10:29:46+02:002018 május 2.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet