A befektetések 5 stratégiai szempontja – 4. A biztonság aktuális és örök érvényű kérdései

A biztonság nem egyenlő a kockázat hiányával, sokkal inkább a kockázatok kezelésének lehet mondani. Minden befektetésnek megvan ugyanis a maga kockázata, amellyel fizetsz az elérhető hozamért.

Mindebből az is követezik, hogy a biztonság szorosan összefügg a kockázat kérdésével, amiről jelen sorozat első részében írtunk (itt >>>).

Nézzük először azt a rendkívül aktuális kérdést, ami az elmúlt hetekben (inkább hónapokban) uralta a sajtót: Merre tart a jövőben Magyarország? A jelenlegi állás szerint – még a 2/3-os választási eredmények ellenére is – rengeteg kimenetele lehet annak, ahová meg fogunk érkezni. Mindenkinek igaza van a maga szempontjából, és ragaszkodik is hozzá, azonban bármi is következzék, újabb és újabb kérdések, problémák merülnek fel:

Az ellenzék és az unió is nyomás alatt tartja a kormányzatot. Ki tud-e tartani a most megújuló jelenlegi kormány?

 • Amennyiben kitart,
  • képes-e megtartani az elmúlt évek növekedési pályáját az igen jelentős mértékben az autó-összeszerelőiparra épülő gazdaság?
  • az uniós támogatások csökkenése (akár az esetleges szankciók, akár a bevándorlási hullám finanszírozási kényszere miatt) mellett fenntartható-e az a konjunktúra, ami pl. az építőiparban jellemző volt az elmúlt időszakban?
  • sikeres lesz-e a hazai tőkés osztály létrehozása, vagy csak egy korlátozottan versenyképes, támogatásokra épülő, belterjes hazai gazdaság alakul ki, amely normál piaci körülmények közt összeroppanhat?
  • mi lesz a sorsa az elmúlt évek felfutó, ma már egyre inkább újra a hitelezésre épülő ingatlanpiacnak, ha megjelenik az egyre inkább a küszöbön álló infláció és vele együtt a kamatok emelkedése?
  • meg tudja-e változtatni az uniós törekvéseket, az amerikai mintára tervezett Európai Egyesült Államok létrehozását, vagy extrém esetben megtörténik a Huxit, Magyarország kilép(tet)ése az Unióból? Utóbbi esetben hoznak-e extrém intézkedéseket a nemzeti valuta védelmében, lesznek-e a hazai befektetéseket esetleg korlátozó intézkedések?
 • Amennyiben az ellenzék eléri célját,…
  • mindezt békés keretek közt tudja-e elérni, vagy csak komolyabb „felfordulás” révén?
  • meg tudja-e tartani azokat a széles rétegeket érintő – és már megszokott – családtámogatási és egyéb intézkedéseket, növekvő béreket, amelyek kétség kívül sokakban váltottak ki megelégedettséget?
  • közös nevezőre tudnak-e jutni, hiszen csak együtt lehetnének képesek kormányzásra, vagy egy elhúzódó kormányválságra kell felkészülni?
  • milyen válasza lesz a migrációs válságra, képes-e a nemzeti érdekek képviseletére?

A fentiekből látszik, hogy akár alkalmazott, akár vállalkozó vagy, netán ingatlanjaid vannak, ha mindened Magyarországon van, és minden a hazai aktuális helyzettől függ, nem biztos, hogy minden kockázatra fel vagy készülve.

Az is a biztonsághoz, illetve a kockázatkezeléshez tartozik tehát, hogy ha már az állásod, vállalkozásod, ingatlanjaid Magyarországon vannak, a pénzügyi portfóliódat célszerű nemzetközi szinten kezelned. Értelemszerűen nem valami offshore paradicsomban, ahol szintén komoly kockázatokkal szembesülsz, hanem fejlett jogi környezetben, komoly biztosítékok mellett.

A magas betétbiztosítás gyakorlatilag az intézményi kockázatokat csökkenti nullára, hiszen a letétvezető esetleges csődje, vagy szabálytalan működése esetén védve vagy, nem kell tartanod attól, hogy a 2015-ös hazai botrányokhoz hasonló ügy egyik kárvallottja leszel.

A biztonságos vagyonnövekedés feltételeit azonban nem csak geopolitikai és intézményi, hanem piaci oldalról is meg kell teremtened. Itt valójában két kockázatot kell kezelned. Egyrészt az egyedi értékpapírok és az általános piaci környezet kockázatát, másrészt – bármilyen furcsán is hangzik – a saját magadban rejlő kockázatot.

A befektetések egyedi kockázatait alapvetően a diverzifikáció hivatott megteremteni, vagyis olyan portfólió létrehozása, amelynek elemei fundamentális alapokon nyugszanak, és közép távon mindenképp növekedés várható tőlük. Maga az a tény, hogy több (jó esetben legalább 5-10) befektetési instrumentumról van szó, porlasztja a kockázatot. Emellett szerepelnie kell benne olyan elemeknek, amelyek biztonsági öv funkciót is ellátnak. A biztonsági öv azt jelenti, hogy akár nagyobb mértékű általános piaci esés esetén sem rendül meg annyira a portfóliód, hogy különösebben aggódnod kellene, mert ezek a portfólióelemek akkor kezdenek szárnyalni, amikor általános medve piacról beszélhetünk a tőzsdéken.

A piaci kockázat másik típusa nem a piacról érkezik, hanem Te magad hordozod. Konkrétan a döntéseid azok, illetve az a tudás, tapasztalat, habitus, amelyek alapján a döntéseket hozod. A mai piaci viszonyok köszönő viszonyban sincsenek a néhány évtizeddel ezelőttiekkel. Rengeteg a pénz a piacon, amely folyamatosan keresi a helyét, és hektikus árfolyammozgásokat produkál minden területen. Elképesztő mennyiségű lett az az értékpapír típus is, amely rendelkezésre áll, amelyek már egy-egy külön szakterületté váltak. Emellett ki kellene zárnod a döntéseidből az érzelmeket is, amely valljuk be igen kevesek számára adatik meg, ha a saját vagyonáról van szó.

Látogass el hozzánk, és egy kávé mellett beszélgessünk a témáról! Biztosak vagyunk benne, hogy tudunk számodra is érdekes dolgokat mutatni. Az alábbi űrlapon tudsz időpontot kérni egy kötetlen beszélgetésre:

[include file=script/avk.txt]

 

Összegzés
A biztonság aktuális és örök érvényű kérdései
Bejegyzés címe
A biztonság aktuális és örök érvényű kérdései
Rövid leírás
A biztonság nem egyenlő a kockázat hiányával, sokkal inkább a kockázatok kezelésének lehet mondani. Minden befektetésnek megvan ugyanis a maga kockázata, amellyel fizetsz az elérhető hozamért. Mindebből az is követezik, hogy a biztonság szorosan összefügg a kockázat kérdésével
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2018-07-04T10:30:08+02:002018 április 16.|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment