A befektetések 5 stratégiai szempontja – 3. A varázsige

Van egy olyan varázsigéje a befektetéseknek, amelyre odafigyelve, és okosan használva egyszerre tudod csökkenteni a kockázatokat, és optimális szinten tartani a hozamot is.

A varázsige neve: IDŐTÁV

Aki gyorsan akar nagy hozamot, általában az ellenkezőjét éri el. Másképp megfogalmazva, meggazdagodni nem gyorsan kell, hanem nagyon. Ez az oka annak, hogy a fundamentálisan megalapozott döntésekkel építkező portfóliókban célszerű gondolkodnod. Ahogyan nemrég megfogalmaztuk, az aktuális árfolyam majdnem lényegtelen (bővebben ide kattintva >>>).

Az aktuális árfolyamokat nagyban alakító medve és bika piacok folyamatosan váltják egymást. Fontos azonban tudnod, hogy nagyobb léptékben (hosszabb időtávon) nézve, az árfolyamok folyamatosan emelkednek. Ráadásul a bika (emelkedő) piacok hosszabb ideig tartanak és nagyobb elmozdulást hoznak, mint a medve (csökkenő) piacok. Jól szemlélteti ezt az alábbi, több mint 110 éves adatokból felépített ábra:

Mindebből az következik, hogy a befektetésedre nem szabad „nyerőgépként” tekintened. A nyerőgéppel csak akkor lehet nyerni, ha épp szerencséd van, a befektetéssel – megfelelő időtávot megadva, szakértői attitűddel és készségekkel, vagy szakértőre bízva a tevékenységet – viszont mindenképp eredményes tudsz lenni. Ezért van az, hogy az időtáv a kockázatkezelés szempontjából is létfontosságú.

1-3 év alatt gyakorlatilag „bármi történhet” a portfóliód aktuális értékét nézve, hiszen a piacok turbulenciáit a legnagyobb gondosság mellett sem lehet teljes mértékben kikerülni. 3-5 éves távlatban azoban, főleg pedig 5 évnél nagyobb időtáv esetén, gyakorlatilag gond nélkül elérhető a kitűzött hozamcél. Minél nagyobb az időtáv, annál kisebb a hozamcélhoz képest a várható eltérés:

A fentiek miatt tehát tisztáznod kell magadban, hogy mit is akarsz valójában…

  • Azonnali – értsd egy-két éven belül – 15-20% netán magasabb hozamelvárás azzal a kockázattal jár, hogy komoly veszteséged is keletkezhet, amely nem csak elméleti (csupán az árfolyamokban látszó), hanem realizált veszteség is lehet, vagy
  • Hosszabb – legalább 3-5 év – távon gondolkodva biztonságban el akarod érni az évi 5-15% hozamot a befektetéseddel. Ebben az esetben nem igazán kell foglalkoznod az aktuális árfolyammal, hiszen a befektetések értékfejlődése fundamentális alapon az adott időtávon belül nem igazán értelmezhető. Az időtáv végén viszont az eredmény igen közel lehet az elvárásaidhoz.

Az időtáv varázsigéjéhez kapcsolódik az úgyevezett Cost Average (átlagár) hatás. Ennek lényege, hogy az egyes befektetésekbe célszerű többször is, különböző árfolyamokon beszállni. Különösen akkor van ennek jelentősége, ha fundamentálisan megalapozott befektetésről van szó, de az árfolyamok egy-egy időszakban mégis épp lefelé tartanak. Ekkor célszerű ezen az alacsonyabb árfolyamon is venni a befektetésből, így a „beszállási” átlagárad alacsonyabb lesz. Magyarul az árfolyamok újabb erőre kapásakor magasabb lesz a hozamod. A mellékelt ábra azt mutatja, hogy egy adott árfolyammozgás mellett mekkora különbség van az egyösszegű befektetés, és ugyanazon körülmények közt a többszöri vásárlással történő befektetés közt.

Tisztán látszik, hogy jobban járt, aki rendszeresen vásárolt a papírból, amely az alacsonyabb vételi átlagárnak köszönhető. Emiatt is előnyös az, ha nem csak statikusnak tekinted a portfóliódat, és várod a hozamokat, hanem rendszeresen töltesz hozzá friss tőkét, amely lehetőséget ad a többszöri vásárlásra (akár te magad kezeled a befektetésedet, akár a portfóliókezelő).

Nem szorosan az időtávhoz kapcsolódik, mégis fontos itt még azt is figyelembe venned, hogy a stratégiai portfólióépítésben minden okkal történik. Adott esetben az is előfordulhat, hogy a teljes tőke nagy százaléka (akár több mint 50%-is) készpénzben van. Ez nem azt jelenti, hogy ez a tőke „felesleges”. A kockázatkezelés része, hogy mobilizálható tőke legyen a portfólióban, amely lehetővé teszi az azonnali vásárlást, ha a piaci szituáció úgy alakul, illetve a „parkolópályára” helyezett tőke egyes esetelben a teljes tőkét védi, amikor az árfolyamok lefelé mozdulnak.

Ne csodálkozz, ha nem érzel magadban késztetést vagy tudást ahhoz, hogy saját magad kezeld a befektetéseidet. Az is természetes, hogy nincs időd arra, hogy a napi teendőid mellett kiszoríts még néhány órát a portfóliód kezelésére. Ezeket oldja meg a vagyonkezelés, portfóliókezelés, amikor nem kell napi-heti rendszerességgel foglalkoznod a befektetéseiddel, hiszen ezt egy professzionális csapat végzi.

Látogass el hozzánk, és egy kávé mellett beszélgessünk a témáról! Biztosak vagyunk benne, hogy tudunk számodra is érdekes dolgokat mutatni. Az alábbi űrlapon tudsz időpontot kérni egy kötetlen beszélgetésre:

[include file=script/avk.txt]

 

Összegzés
A befektetések 5 stratégiai szempontja – 3. A varázsige
Bejegyzés címe
A befektetések 5 stratégiai szempontja – 3. A varázsige
Rövid leírás
Van egy olyan varázsigéje a befektetéseknek, amelyre odafigyelve, és okosan használva egyszerre tudod csökkenteni a kockázatokat, és optimális szinten tartani a hozamot is.
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2018-07-04T10:30:24+02:002018 április 11.|0 Comments

Leave A Comment