A befektetések 5 stratégiai szempontja – 2. Hozam

Valljuk be, a befektetés egyik legfontosabb célja – az értékmegőrzésen túl – a hozam. Ez az, ami mozgatja a pénzpiacokat, és ez az, amely miatt egyfajta misztikum lengi körül a befektetések világát.

A Befektetések 5 stratégiai szempotjának első részét itt találod >>>

Írtunk már arról (ide kattintva elérhető >>>), hogy kétféle „kasztja” van a piaci szereplőknek, a trader (kereskedő) és a befektető. A trader leginkább rövid távon gondolkodik, és főként technikai elemzések alapján hajtja végre az adásvételi tranzakciókat, havonta, hetente, vagy akár napon belül többször is. Magyarul a trader gondolatvilágának központjában a tranzakció áll.

A befektető ezzel szemben portfólióban gondolkodik, és lényegtelen az aktuális árfolyam (akár még a teljes portfólió értéke is), mert tudja, hogy a választott időtávon el fogja érni a célhozamát, illetve a nagyobb esések kockázatát is kezelni tudja.

A befektetőnek sem kell azonban lemondania a komoly hozamról, hiszen fundamentális megközelítéssel ugyanúgy termelhető hozam, mint a kereskedéssel. Ennek kulcsa az…

Okos pénz (smart money)

Szinte minden vállalkozás – természetesen egyedi eltérésekkel, más-más amplitudóval – hasonló életpályát ír le, már ami a vállalkozás értékét jelenti. Vállalkozás alatt alapvetően itt olyan cégeket kell érteni, amelyek már elég nagyok ahhoz, hogy valamely tőzsdén meg tudják magukat méretni.

Ez gyakorlatilag minden befektetési instrumentumra igaz, a garázscég startup-októl kezdve, a Bitcoin-on keresztül, a középvállalatokig.

Tisztán látszik, hogy még csak véletlenül sem abban a szakaszban célszerű befektetned valamibe, amikor már a „háziasszonyok is ezt veszik”, vagyis amikor a médiafigyelem és a múlt sikereiből táplálkozó kapzsiság uralja a piacot, mert ez már az az életszakasz, amikor várható egy komolyabb árfolyamesés, és igazából megjósolhatatlan, hogy ez pontosan mikor fog megtörténni.

A jelentős hozam eléréséhez tehát az adott vállalkozás „Lopakodó” vagy a „Tudatos” fázisában célszerű tulajdonrészt vásárolnod. Ekkor még minden esélyed megvan arra, hogy az oda irányított tőkéd értéke akár többszörösére növekedjen. Ekkor jelenik meg a válallkozás életében az „Okos pénz”, vagyis azok a befektetők, akik kellő előrelátással fektetnek be. Értelemszerűen itt nem arról van szó, hogy az utolsó filléredet teszed egyetlen ilyen vállalkozásba, hanem a portfóliód 5-10%-ának mértékéig mész csak el, egy-egy ilyen részvény esetében. Így elkerülöd a felesleges kockázatokat, mégis jelentős hozam elé nézel.

Mindez rendkívül egyszerűen hangzik, de…

Hol találsz épkézláb céget, ami figyelemre érdemes?

Biztos lehetsz benne, hogy a nagy hozampotenciállal bíró cégek – főleg, ha mindez nem csak retorika szintjén, hanem fundamentális és pénzügyi adatokkal is alátámasztottak – nem jönnek veled szembe az óriásplakáton, illetve a pénzügyi portálok sem ezektől hangosak.

Annak, aki ilyen „gyöngyszemeket” akar találni, annak mozognia kell a vállalkozói piacon. Tehát nem csupán a híreket, meg az árfolyam grafikonokat figyelni, hanem először is kiszűrni a valóban figyelemre méltóakat, majd szó szerint felkeresni a potenciális cégeket, körülnézni a házuk táján, találkozni a menedzsmenttel. Mindez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az ilyen egyedi befektetéseknél csökkenteni lehessen a kockázatot.

A fenti feladatokat – a rengeteg idő és költség ráfordítás miatt – egyszerű kisbefektetőként képtelenség végrehajtani. Ezért lehetünk hálásak vagyonkezelő partnerünknek, a CM-Equity-nek, amely kiszűri a befektetési célpontként előzetesen érdemesnek tartott céget, majd a helyszínen meggyőződik arról, hogy valóban minden befektetői szempontnak megfelel az adott vállalkozás. A megbízóink számára felkínált egyedi befektetési lehetőségek tehát már többszörös szűrési, és ellenőrzési protokollon estek át.

A vagyonkezelő szerepe nem csak a kiválasztásnál mutatkozik meg. Befektetni könnyű ugyanis, de tudni kell azt is, hogy mikor és hogyan tudja az ember realizálni a profitot. Jósgömbje persze a vagyonkezelőnek sincs, de tudnod kell, hogy a CM-Equity az elmúlt évek során több tucat egyedi tőkebevonási programot bonyolított le, így komoly gyakorlata van abban is, hogy mikor célszerű eladni a befektetést, hogy időben „zsebre tehesd” a hozamot.

Szeretnél megismerkedni „Lopakodó” vagy „Tudatos” fázisban lévő vállalatok sikersztorijával, és azt is, hogy a tőkéd egy része okos pénzként kerüljön befektetésre? Látogass el hozzánk, és egy kávé mellett beszélgessünk a témáról! Biztosak vagyunk benne, hogy tudunk számodra is érdekes dolgokat mutatni. Az alábbi űrlapon tudsz időpontot kérni egy kötetlen beszélgetésre:

[include file=script/avk.txt]
Összegzés
A befektetések 5 stratégiai szempontja – 2. Hozam
Bejegyzés címe
A befektetések 5 stratégiai szempontja – 2. Hozam
Rövid leírás
A jelentős hozam eléréséhez az adott vállalkozás "Lopakodó" vagy a "Tudatos" fázisában célszerű tulajdonrészt vásárolnod. Ekkor jelenik meg a válallkozás életében az "Okos pénz", vagyis azok a befektetők, akik kellő előrelátással fektetnek be.
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2018-07-04T10:30:38+02:002018 április 4.|0 Comments

Leave A Comment