A befektetések 5 stratégia szempontja – 1. Kockázat

Öt részből álló bejegyzés sorozatot indítunk, amelyben öt szemszögből vizsgáljuk a vagyonépítést, azaz a befektetések kérdését, és – persze a teljesség igénye nélkül, de – egy kicsit részletesebben vesszük górcső alá ezeket a szempontokat.

Ez az öt terület: kockázatok, élethelyzet, biztonság, stílus és időtáv, valamint a hozamkilátások. Egy-egy területről kötetek szólhatnának, így értelemszerűen nem érintünk minden kérdést, illetve azokat az aspektusokat részletezzük, amelyek véleményünk szerint a leginkább időszerűek, valamint kevésbé szerepelnek a köztudatban. Természetesen itt is igaz, hogy összefüggéseiben is kell vizsgálnunk őket, tehát az egyes bejegyzések nem csak „vegytisztán” egyik vagy másik területről fognak szólni.

Kezdjük is az első megközelítéssel…

Kockázatok

Az életed egésze nem más, mint kockázatok felmérése és ez alapján döntések meghozatala. A mindennapjaidban például, ha átmész a villamossíneken, az is egy kockázatos döntés.  Ha tudod, hogy jöhet a villamos a kanyarban, akkor készülsz arra, hogy mit teszel majd, ha tényleg feltűnik. Alapvetően jobban fogsz figyelni, esetleg kiveszed a füledből a fülhallgatót, és nem az előtted haladó szimpatikus hölgyet/férfit bámulod. A kockázat egy jövőben esetleg bekövetkező, számodra negatív eredménnyel „kecsegtető” történés lehetősége, amelyre fel lehet és fel is kell készülnöd, sőt…

Befektetésekkel kapcsolatban kétféle kockázatról beszélhetünk. Az egyik az, amit kezelni tudsz valamilyen módon, így vállalni is tudod. A másik típus az, amelyet nem tudsz kezelni, így vállalni sem célszerű, azaz nem kezelned, hanem inkább kerülnöd kell.

Piaci kockázat

Ez a kockázattípus gyakorlatilag megkerülhetetlen, hiszen minden befektetésnek van kockázata. Ezzel „fizetsz” az elvárt magasabb hozamért. Ebben az esetben tehát nem a kockázat kerülése, hanem elsősorban annak kezelése a cél.

Az egyes befektetési instrumentumok – részvények, kötvények, egyéb értékpapírok – kockázatát portfólióépítési szemlélettel, megfelelő diverzifikációval, továbbá fundamentális megközelítéssel vállalni lehet. Az előzetes vizsgálattal megszűrt papíroknak alapvetően kisebb a kockázatuk, mint ha egyszerűen csak ráböknél a listából egy papírra. Ez nem egy kaszinó, ahol a véletlenen múlnak a dolgok. Ráadásul, ha egy-egy tétel csak a portfólió 2-5%-át teszi ki, az adott papír komoly értékvesztése is csak minimális hatással lehet a teljes portfóliódra nézve.

Az ilyen típusú kockázatkezelés – professzionális kivitelezés mellett – azt eredményezi, hogy „nagy viharok” esetén sem kell igazán komoly értékvesztéssel számolni a teljes portfólióra vetítve, ellenben az iparági vagy területi konjunktúrák jól kihasználhatóak.

Intézményi kockázat

Ez alapvetően az a típusú kockázat, amelyet nem célszerű vállalnod. Egy offshore területen működő brókercég, amelynek hátteréről gyakorlatilag semmit nem tudsz, maga az életveszély. Nem sokkal megnyugtatóbb azonban az sem, ha csupán a „kötelező” betétbiztosítás véd. Elég a 2015-ös hazai brókerbotrányokra gondolnod. 100 ezer euró fölött ezeken a helyeken egyszerűen nem vagy biztonságban.

Nem véletlen, hogy legtöbb megbízónk Unión belüli (német) letétvezetőt választ, ahol számlánként/személyenként 7,4 millió euró betétbiztosítást élvezhetnek. Betétbiztosítás esetén azt is fontos vizsgálni, hogy milyen szervezet adja a garanciát. Esetünkben a Német Szövetségi Bankszövetség a garantőr. Ilyen formán megbízóinknak gyakorlatilag nem kell intézményi kockázatokkal számolnia.

Országkockázat

Hazánk – uniós tagként – befektetés, illetve befektetések kezelése szempontjából elméletileg stabil országnak számít. Ennek ellenére egyetlen ép tudattal rendelkező német, brit vagy bármely más nyugat-európai kisbefektetőnek sem fordul meg a fejében, hogy Magyarországra hozza pénzügyi befektetéseit. Nem véletlenül. Mi itthon otthonosan mozgunk, és nem feltétlenül érzékeljük azokat a kockázatokat, amelyek nyugat-európai szemmel óriásiak lehetnek. Legyen szó Brexitről, vagy német kormányalakítási nehézségekről, a befektetőknek ezen stabil országokban valójában nincs mitől tartaniuk. Itthon azonban bármilyen irányt is vesz az ország április 8-án, komoly kockázatokkal nézhetünk szembe.

Sajnos tapasztalhattuk az elmúlt közel 30 évben, hogy milyen módon változhat egyik pillanatról a másikra a befektetői környezet illetve szabályzás, a politikai csatározások eredményeképpen. Jelenleg a tőke szabad áramlásáról beszélhetünk, azaz magyar állampolgárként minden további nélkül lehetőséged van arra, hogy pénzügyi befektetéseidet akár Németországban, akár (valószínűleg a Brexitet követően is) Nagy Britanniában tartsd.

Amennyiben vállalkozásod, esetleg ingatlanaid – azaz vagyonod jelentős része – Magyarországon vannak, célszerű lehet a pénzügyi eszközök esetén kiküszöbölni a magyar országkockázatot, és stabil(abb) környezetben tartani ezeket az eszközöket, lehetőleg kiküszöbölve az intézményi kockázatokat is.

Részletesen megmutatjuk, hogyan kerüld el az intézményi és országkockázatokat valamint azt is, hogy megbízóink hogyan kezelik a piaci kockázatokat.  A kockázatkezelés és biztonság kérdései is kiemelt szerepet kapnak 2018. március 21-i klubestünkön. A 15-18 fős befogadóképességű termünk miatt a részvétel regisztrációhoz kötött.

Jelentkezz itt és most ingyenes klubestünkre, az alábbi űrlapon!

[include file=script/gfshi-klubestreg.txt]
Összegzés
A befektetések 5 stratégia szempontja - 1. Kockázat
Bejegyzés címe
A befektetések 5 stratégia szempontja - 1. Kockázat
Rövid leírás
Befektetésekkel kapcsolatban kétféle kockázatról beszélhetünk. Az egyik az, amit kezelni tudsz valamilyen módon, így vállalni is tudod. A másik típus az, amelyet nem tudsz kezelni, így vállalni sem célszerű, azaz nem kezelned, hanem inkább kerülnöd kell.
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2018-07-04T10:31:57+02:002018 március 19.|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment