A bankok népszerűségének titka

Ma már szinte nemzeti sporttá vált itthon, hogy a bankokat szidjuk. Azt kell mondanunk, hogy bizony nem alap nélkül történik ez. Mégis, érdekes módon – még a béka feneke alatt lévő hozamok mellett is – rengetegen tartják kvázi befektetésként is bankban a pénzüket.

Mondhatnánk azt, hogy a – vélt vagy valós – biztonságérzet az, ami a bankokban maradásra készteti az ügyfeleket. Van ebben is némi igazság, de gondoljunk bele az elmúlt évek történéseibe a takarékszövetkezetek és kisbankok piacán. Sorra kellett megmentenie az OBA-nak a vidéki pénzintézeteket, és sor került a DRB Bankcsoport összeomlására is. A legújabb hírek pedig arról szólnak, hogy az Unió 8-10 nagybank bedőlésére készül a következő években. Az új szabályozásnak köszönhetően pedig ilyen esetekben a betétesek pénzét is bevonják a folyamatba: a 100 000 euró fölötti lekötéssel rendelkezők, illetve a hivatásszerűen befektetők (pl. befektetési alapok) betétei is részt vehetnek a bankok kártalanításában.

Aki tehát a biztonságra tippelt, mint a bankok népszerűségének okára, az vagy nem ismerte a fentieket, vagy arra gondol, hogy az ügyfelek nem foglalkoznak ezekkel a hírekkel, netán túl távolinak élik meg a problémát a biztonság körül.

A titok azonban nem a biztonságban, illetve – ahogy a fentiekből látszik – biztonságérzetben van. Sokkal inkább abban, hogy a…

bankban tartott pénzzel nem kell foglalkozni.

bankEgy orvos, mérnök, cégvezető – és itt sorolhatnánk a befektethető vagyonnal rendelkezők sorát – épp eléggé elfoglalt a saját tevékenységében. Egyetlen porcikája sem kívánja azt, hogy szinte másodállást vállaljon befektetőként. Még azzal is foglalkozzon napi szinten, hogy a gazdaság épp merre kanyarodik, mikor emel kamatot a FED, miért esik az olaj árfolyama, melyik térségben alakul ki újabb krízishelyzet, vagy épp miként alakulnak a legújabb Apple kütyü eladási darabszámai? És akkor a tapasztalat hiányáról nem is beszéltünk.

Örül annak, hogy a munkával töltött nap után legalább egy kis időt tud családjával tölteni, vagy olvasni, esetleg elmélyedni a hobbijában.

Azért népszerűek tehát a kereskedelmi bankok, mert leveszik a befektető válláról a terhet. Nem is egy teher ez igazából, mert egyrészt a befektetés kezelésére fordított idő is teher, de a befektetői döntés is terhet, stresszt jelent. Ráadásul ma már egyre gyakrabban kényszerülünk dönteni a befektetésekkel kapcsolatban: mit, mikor vegyünk, tartsuk-e vagy eladjuk, meddig erősödik a dollár stb.

Természetesen mindennek ára van. Ennek a „teherlevételnek” is meg kell fizetnünk a szolgáltatási díját, hiszen a bank sem tudja a levegőből fizetni az alkalmazottait, fenntartani a fiókhálózatot, a részvényesek profitjáról nem is beszélve.

Ennek lehetne alternatívája a részt venni a tőkepiacon, és befektetőként megjelenni, zsebre téve azt a profitot is, amit a bank egyébként saját magának és részvényeseinek tart meg, amennyiben nála parkol a pénzünk. De ahogy láttuk, legtöbben nem akarnak maguknak másodállást.

Ezt a problémát oldja meg a…

Vagyonkezelés

A vagyonkezelési megoldásoknál nem kell foglalkoznunk napi szinten befektetéseinkkel, hiszen azt a vagyonkezelő teszi, a nap 24 órájában, figyelve a gazdaság rezdüléseire. Ő dönt, és cselekszik, amikor arra szükség van. Lehetséges, hogy épp akkor érjük el az éves legnagyobb hozamunkat, miközben épp egy születésnapot ünneplünk, vagy színházba készülődünk. Mindezt olyan módon, hogy…

  • Nem fogja lenyelni az elérhető hozam nagy részét egy kereskedelmi bank, hiszen jól átlátható, és igen kedvező költségszerkezet garantálja profitunk lehető legmagasabb szintjét.
  • Az alkalmazott befektetési stílus abszolút illeszkedik habitusunkhoz, amelyet a személyre szabott befektetési politika, és az időről-időre lefolytatott konzultációk garantálnak.
  • Ennek megfelelően a kockázatok, és a várható hozam is illeszkednek saját elképzeléseinkhez.
  • Az intézményi kockázatokat – amelyek a fentebb jelzettek szerint az uniós szabályozásból adódóan növekednek – nem kell futnunk, mert akár 4millió EUR (több mint 1milliárd Ft) is lehet a betétbiztosításunk.
  • A vagyonkezelésbe helyezett tőkénk nem jelenti azt, hogy bebetonoztuk azt, mint például ingatlanok esetén tennénk. Portfóliónk olyan módon kerül kialakításra, hogy a tőke egy része mindenképp hozzáférhető legyen, és ne okozzon veszteséget, ha bármilyen okból hirtelen pénzre van szükségünk.
  • Saját online felületünkön bármikor láthatjuk, ellenőrizhetjük az értékfejlődést.
  • Időről-időre, rendszeresen megkapjuk a vagyonkezelő helyzetértékelését, de ettől függetlenül bármikor kérhetünk konzultációt, amikor az élethelyzetünkben adódott változások befektetésre gyakorolt hatásáról vagy egyéb kérdésekről tudunk egyeztetni.

A vagyonkezelés ma már nem csak a „nagyok játéka”. Nincs 50-70millió Ft-os alsó limit, a hagyományos értelemben vett kisbefektető is dönthet a vagyonkezelés mellett.

Az alábbi űrlap segítségével jelentkezhet egy díjmentes konzultációra, amelyen részletes tájékoztatást kap, felteheti kérdéseit, sőt, akár a befektetési politikája is elkészülhet, amely az aktív vagyonkezelés felé tett első lépés.

[include file=script/avk.txt]
2018-07-04T11:17:28+02:002016 január 7.|0 Comments

Leave A Comment