9 év alatt 2% hozam – elvesztegetett évtizedek

Igazság szerint valami nagyon durvát készültem írni, de azért moderáljuk magunkat. Inkább új sorozatot indítunk, amelyben a unit linked (befektetési egységekhez kötött, vagy köznyelven befektetési) biztosítás segítségével elvesztegetett évtizedeket próbáljuk megvilágítani több oldalról is.

angryA címben szereplő „eredmény” volt a legjobb (!) abból az 5 unit linked biztosításból, amellyel a legutóbb bennünket felkereső honfitársunk rendelkezik. Egy ideje tudta már ő, hogy valami nincs rendben a megtakarításaival, de bízott a „rendszerben”, a szerződéseket kötő barátban, és végül is kényelmes volt a dolog, hiszen nem kellett mást tennie, csak fizetgetni az óramű pontossággal, rendszeresen érkező csekkeket.

Néhány éve már komolyan foglalkoztunk ezzel a problémával, de nyilvánvaló, hogy sokakat nem értünk el, mert százezrével vannak, akik a fentihez hasonló cipőben járnak.

Elvesztegetett évtizedek

A pénz pótolható, szokták mondani. Sajnos azonban az idő nem. A megtakarítások sajátsága, hogy kulcstényezője az időtáv. Abban rejlik az ereje, hogy hosszú évek, évtizedek alatt, a félretett „pénzmag” meghozza hajtásait, szárba szökkenjen, és akkorra, amikorra valóban szükségünk lesz a megtakarításra (leginkább idősebb korban), már élvezhessük a zamatos gyümölcsét.

Amennyiben nem figyelünk rá, és csak szórjuk-szórjuk a magokat, könnyen azzal szembesülhetünk később, hogy termés helyett csak a kiszórt magokat találjuk meg, de az is lehet, hogy közben a magvak egy részét a madarak már felcsipegették.

Időt, előre megvásárolni lehet. Akár azzal, hogy másokat fizetünk meg azért, hogy legyen időnk. Utólag azonban semmit nem tehetünk, az idő elszállt.

Nézzünk egy példát! 35 évesen – amikor már elvileg tud is keresni az emberfia – úgy határoz, hogy gondoskodik a nyugdíjáról, ha már az állam (egyre nyilvánvalóbb) nem fog tudni. 15 éven keresztül havi 30 000Ft-ot megtakarítva, majd a befizetéseket felfüggesztve, évente 8% hozammal ezt érheti el:

30000-15ev

Magyarul 15 évnyi – havonta 30000Ft – befizetéssel, és további 15 év ráhagyással, átlagos 8% hozammal számolva, 65 éves korára kiépül egy bőven 30mFt feletti vagyon, amelyre már lehet támaszkodni.

Lehet, hogy ehhez hasonló ábrákat vagy számokat a biztosítási ügynök is felvázolt? Nem csoda, hiszen számolni ők is tudnak. De akkor hol van a probléma?

A részletekkel jövünk hamarosan, mert az ördög ugyebár a részletekben lakozik

Addig is ajánljuk figyelmébe következő ingyenes klubestünket, ahol a pénzügyi tervezés lesz a téma. A rendezvény részletei és regisztráció az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

Leave A Comment