3 és fél éves csúcson az infláció

A részvénypiacon decemberben folytatódott Donald Trump amerikai elnöké választása kapcsán indult rally, és fellendülés volt tapasztalható az eurózóna szuverén kötvények tekintetében is az év utolsó hónapjában.

Az Euro tovább gyengült az amerikai dollárral szemben, miközben árupiacok – az olajjal az élen tovább tudtak emelkedni. Az Egyesült Államok laza fiskális politikájának növekvő valószínűsége, és ezzel az infláció begyűrűződése a szigorúbb monetáris politikát vetíti 2017-re, amely a kötvények eladására sarkallta a befektetőket. Ennek eredményeként a hozam a 10 éves amerikai államkötvény esetében 1,75%-ról 2,4%-ra emelkedett. Az olasz népszavazás negatív eredménye nem volt rossz hatással a piac egészére nézve.

Az olajár alakulása erőteljesen befolyásolja a fejlődő piaci gazdaságok költségvetésének bevételeit, ezért pozitív fejlemény, hogy az árfolyam szinte megduplázódott a 2016-os első negyedéves mélypont után. Emellett az árfolyam ingadozás szintje is csökkent, ami kiszámíthatóbbá teszi a költségvetési bevételek tervezését. A nyersanyagpiacokat eltérően befolyásolhatja a kamatemelési várakozások megváltozása: az erősebb dollár negatív tényező a legtöbb nyersanyag számára, azonban az emelkedő infláció kedvező a nemesfémek áralakulása szempontjából.

Az olajárak középtávú alakulására azonban negatívan fog hatni az elektromos autók elterjedése. A részesedésük az új gépjármű értékesítésben ugyan még csak 1 % alatt van, de az elmúlt években a növekedés üteme 70-100% közötti. Hasznos lehet figyelni erre a szektorra a befektetőknek is

A politikai bizonytalanság 2017-ben is folytatódni fog, kezdve a Brexit tárgyalásokkal, választásokkal Franciaországban, Németországban és Hollandiában, továbbá az esetleges előrehozott választásokkal Olaszországban. A befektetők nagy várakozással tekintenek arra, hogy milyen gazdasági és külpolitikai változások lesznek Amerikában, Trump elnökségének megkezdésével. A kockázatok ellenére, a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a globális növekedés üteme és az infláció karöltve növekszik 2017-ben, ebből kifolyólag várakozásunk szerint nagy valószínűséggel a részvények valamint nyersanyagok és nemesfémek hozama felülmúlják az államkötvényekét.

2016 végén végre meglódult Magyarországon is az infláció: decemberben 1,8% volt, ezzel az egy évre visszatekintő drágulás három és fél éves csúcsot ért el. Ennek köszönhetően a tavalyi éves átlagos infláció végül 0,4%-ra növekedett, megszakítva ezzel az előző évek negatív trendjeit. Idén a jegybank és a nagyobb nemzetközi és magyar elemzőházak is további áremelkedésre számítanak.

A friss előrejelzések szerint az árszínvonal-emelkedés üteme év végére már nagyon közel lehet a jegybank 3%-os céljához, és többen arra hajlanak, hogy a prognózisokhoz képest a felfelé mutató kockázatokat az erősebbek, ami a befektetéseink hozamának vásárlóerejét is lerontja majd – egy átlagos bankbetét reálkamata közel -2% is lehet.

Érdemes tehát a befektetőknek a készpénz, bankbetét, államkötvény helyett az inflációt magasabb hozammal meghaladó befektetéseket választaniuk és a kockázatok mérsékléséhez  jól diverzifikált portfólió felépíteniük.

Gödrösy Balázs független pénzügyi tervező

2017-01-30T12:45:15+01:002017 január 30.|0 Comments

Leave A Comment