Októberi jelentés – A jó hír az, hogy nincs rossz hír

Október hónapban véget ért a fél évig tartó lejtmenet a pénzpiacokon. A tőzsdéken érezhetően javult a hangulat az elmúlt időszakban, például az S&P 500 októberben 8,3 százalékot erősödött, ami az elmúlt négy év legjobb teljesítménye.

A globális növekedési illetve az első amerikai kamatemeléssel kapcsolatos félelmek csillapodása – legalábbis egy időre – a VIX index értékének alakulásában is tetten érhető. A félelemindexként is ismert mutató számítása során soha nem csökkent még olyan mértékben mint az elmúlt egy hónapban.

reportsA jó hír az volt, hogy nem volt rossz hír, nem támadták meg az oroszok az ukránokat, nem akar kiválni éppen Görögország az EU-ból, nem lassul a kínai gazdaság, nem kerül bajba az autóipar, nem zárnak be a nyersanyag bányák, a migráns áradatot is megszokta már az EU. Pedig, dehogynem, mindegyik téma részben adott, csak az újdonság varázsa múlt el, és talán rájöttek a befektetők, hogy ha minden hírből a legrosszabb valósulna meg, akkor már itt lenne a világ vége.

Persze óva intünk mindenkit attól, hogy rózsaszínben lássa a világot: A lényeg, hogy egy ideig még tart a vezető gazdaságokban a jelenlegi kegyelmi állapot. Az USA már nem folytat monetáris lazítást, de az EKB igen, és lehet, hogy az év végén még rádob egy lapáttal. Mindez együtt támogató lehet a részvények számára.

Itthon az MNB az elmúlt időszakban számos lépést tett a hazai reálkamat-szint csökkentésének irányába, amely egyre szélesebb piaci szegmens esetében akár negatív reálkamatok kialakulásához is vezetett. A Monetáris Tanács aktuális előretekintő üzenetével és a piaci várakozásokkal összhangban a hazai reálkamatok szintje a következő években akár még tovább süllyedhet, támogatva az inflációs cél fenntartható elérését. Ez, vagyis a várható alapkamat csökkentés üzenete, látszik a Forint árfolyamában is, hiszen a pozitív támogató környezetben sem tudott a Forint tartósan a 310-es kurzus alá erősödni.

Az év végéig hátralévő időszakban összességében arra számítunk, hogy a volatilitás továbbra is marad, kiugró lokális csúcsokkal és mélypontokkal, jó eséllyel egy Mikulás-rallyra.

Az alapvető irányt a napirenden lévő, és sokszor emlegetett amerikai kamatemelés, vagy az ezzel kapcsolatos várakozások felerősödése jelenti, mely elsősorban a régiós devizákat és kötvényeket érintheti kedvezőtlenül, nem kímélve a magyar fizető eszközt és az államkötvénypiacot sem.

Gödrösy Balázs Regisztrált Pénzügyi Tervező ®

Szeretné elkerülni a buktatókat, és nincs ideje, kedve napi szinten befektetéseivel foglalkozni? Jöjjön el egy személyes konzultációra, ismerje meg a hatékony vagyonkezelési módszereket, amellyel kiemelten magas betét- illetve letétbiztosítás mellett gyarapíthatja vagyonát! Ennek első lépése, hogy díjmentesen igényli saját, személyes befektetési politikájának elkészítését, amely irányt mutathat befektetéseivel kapcsolatban. A konzultáción pedig már kezébe adjuk ezt a 10-15 oldalas dokumentumot, és az értelmezésben is segítségére leszünk.

A Befektetési politikáról részleteket, illetve az igénylő űrlapot az ide kattintva megjelenő oldalon találja >>>

2015-11-15T19:47:11+01:002015 november 3.|0 Comments

Leave A Comment