2015-11-25

Amit tudnod kell

Megosztás

Ezen az oldalon összefoglaljuk, és meg is válaszoljuk azokat a kérdéseket, amelyek bárkiben felmerülhetnek a vagyonkezeléssel illetve befektetésekkel kapcsolatban. Természetesen sok olyan kérdés merülhet fel, amelyre egyénenként eltérő válaszokat lehet csak adni, ezért mindenképpen javaslunk egy díjmentes személyes konzultációt, amelyre jelentkezni tud az oldal alján található űrlapon.

A válaszok megjelenítéséhez kattintson az alábbi kérdésekre (ha újra a kérdésre kattint, bezárhatja az adott választ):

Milyen engedélyek alapján végzik a tevékenységet?

A CM-Equity AG és a GFS Consulting Kft. tevékenységét a német BaFin mellet – mivel a vagyonkezelőnek Magyarországra szóló engedélye is van – az MNB is felügyeli.
A CM-Equity AG MNB regisztrációjának adatai >>>
A GFS Consulting MNB regisztrációjának adatai >>>

BaFin regisztrációs szám: 80131169

Mit jelent a vagyonkezelés, portfóliókezelés, kik vesznek benne részt?

Vagyonkezelés, portfóliókezelés esetén Ön megbízást ad a portfóliókezelőnek arra, hogy egy előre meghatározott befektetési politika alapján, a saját számláján elhelyezett tőkéjét kezelje. Ennek megfelelően Önnek nem kell napi befektetési döntéseket hoznia, hogy milyen befektetési instrumentumot, mikor kellene vennie vagy eladnia, mert ezeket a – befektetési politikával összhangban lévő – döntéseket a portfóliókezelő hozza, és a tranzakciókat le is bonyolítja letéti számláján.

A folyamat szereplői:

 • Megbízó – aki a portfőliókezelésre a megbízást adja. Számlája felett teljes körűen rendelkezik, kizárólag adásvételi tranzakciókra ad megbízást a portfóliókezelőnek
 • Portfóliókezelő – CM Equity AG
 • Portfóliókezelő kizárólagos magyarországi képviselője – GFS Consulting Kft.
 • Letétkezelő – a megbízó által választott bank (jelenleg 3 letétkezelővel dolgozunk: Interactive Brokers, VBank, DAB Bank), ahol a tőkét elhelyezi saját számláján.

Összefoglaltuk egy sematikus ábrán, hogy milyen szerepkörük van a résztvevőknek:

Séma

Milyen tapasztalata van a portfóliókezelőnek, és hogyan születnek a befektetési döntések?

A portfóliókezelést a CM Equity AG végzi a megbízó letéti számláján. A portfóliókba kerülő instrumentumok kiválasztását egy több tíz éves szakmai gyakorlattal rendelkező szakember gárda végzi. A kiválasztás több lépcsős folyamaton megy keresztül:

 • Adatbázis globális listázása
 • A lehetőségek kategorizálása
 • Szűrés és súlyozás mennyiségi és minőségi kritériumok, valamint a befektetési politika alapján
 • Hozam/kockázat lehetőség mérlegelése

Egyedi befektetéseknél a folyamat része továbbá, hogy a portfóliókezelő szakember-gárdája a befektetést – bárhol legyen is a világon – személyesen fizikai jelenléttel, térképezi fel vagy felügyeli a tevékenységet.

Portfóliókezelés esetén hol lesz a pénzem?

A portfóliókezelés egy Ön által nyitott letéti számlán történik, amely az Ön tulajdonát képezi, és kizárólag Önnek van hozzáférése. A portfóliókezelési megbízással a portfóliókezelőt csupán azzal bízza meg, hogy az Ön nevében és az Ön javára értékpapír tranzakciókat hajtson végre, befektetési politikájának irányelvei alapján ezen a számlán.

Jelenleg három letétvezető bankkal dolgozunk együtt, amelyekről a legfontosabb áttekintő információkat az alábbi táblázatban találja:

letetkez

Mit jelent a 'kiemelten magas' letétbiztosítás?

Az Európában megszokott – 100ezer EUR összeghez képest a kezelt letéti számlákat vezető partnereinknél kiemelten magas betét- illetve letétbiztosítási garanciát élvezhet. Konkrétan ez azt jelenti, hogy a törvényileg meghatározottnak sokszorosa az az összeg, amelyet biztonságban tudhat ezeken a letéti számlákon. A különböző letétvezető partnereink több módon is igyekszenek a garanciaszint növelésére.

Itthon az OBA vagy a BEVA a piaci szereplők összefogásával – az ő finanszírozásukkal – működik. Nincs ez másképp a világ fejlettebbik felén sem, csak a szereplők némileg komolyabbak, és ennek megfelelően a fogyasztók védettségének léptéke is más.

Ha le akarjuk egyszerűsíteni a dolgot, azt mondhatnánk, hogy a világpiacon jelentősnek mondható pénzügyi szervezetek “OBA-ja és BEVA-ja” a SIPC.

Bővebben: A befektetők védelmét egy a világ legnagyobb bankjai, brókercégei – világszerte összesen több mint 4000 (!) pénzügyi szervezet – által finanszírozott nonprofit szervezet, a SIPC (Securities Investor Protection Corporation) látja el. A finanszírozást is adó több ezer tag közül csupán néhány az ismertebbek közül:

 • GOLDMAN SACHS & CO
 • BARCLAYS CAPITAL INC
 • CITIGROUP GLOBAL MARKETS INC
 • HSBC SECURITIES INC
 • JPMORGAN DISTRIBUTION SERVICES INC

A SIPC kezeli jelenleg is sikerrel többek közt a Bernard L. Madoff Investment Securities LLC vagy a Lehman Brothers Inc. ügyfeleinek kártalanítását is.

A szervezet által biztosított védelem:

 • Készpénz vagyonra 250.000 USD – nagyságrendileg 70millió HUF
 • Értékpapír vagyonra 500.000 USD – nagyságrendileg 140millió HUF

További információkat talál (angol nyelven) a SIPC weboldalán: www.sipc.org

A letétbiztonság kérdéseinek külön oldalt szenteltünk, ahol további információkat is talál, kattintson ide >>>

Technikailag hogyan kivitelezik a portfóliókezelést?

A letéti számla nyitásakor Ön megbízást ad a CM Equity AG-nak – mint portfóliókezelőnek – a számláján történő adás-vételi tranzakciók végrehajtására. Ilyen módon Önnek nincs napi teendője a tranzakciókkal, mindent a portfóliókezelő intéz.

A fundamentális szempontok mellet nagyon fontos a tranzakciók kivitelezése és időzítése, erre a menedzselt portfóliók esetében kiemelt hangsúlyt fektettünk. A gyakorlatban ez limit áras vételeket, kiszállási célárfolyam meghatározását és rögzítését, továbbá un. csúszó stop/loss rendszerek alkalmazását jelenti. Továbbá nem kedvező piaci szituáció esetén a portfóliókezelő fenntartja a lehetőséget, hogy átmenetileg akár 100%-ban készpénzt tartson a portfóliókban.

Milyen költségekkel kell számolnom?

Tekintettel arra, hogy kifejezetten átlátható, és egyszerű költségszerkezetet szerettünk volna kialakítani, nincs kezdeti költség, sem számla nyitási díj, sem számlavezetési díj, csupán egy egyszeri, méltányos technikai beállítási díj kerül felszámításra. Transzparens egyértelmű vagyonkezelői díj, eredmény arányos sikerdíj biztosítja a közös célok elérésében a megbízóval közös érdekeltséget, páratlanul alacsony tranzakciós díjak mellett. A költségek pontos részleteit megismerheti személyes konzultációnkon, és természetesen a magyar nyelvre is lefordított portfóliókezelési szerződés is tartalmazza.

Hogyan kell adóznom?

Az alább leírtak nem minősülnek sem adótanácsadásnak, sem a jogszabályok hivatalos értelmezésének, kizárólag tájékoztatási célt szolgálnak. A tájékoztatás nem teljes körű, a GFS Consulting – HozamInfo nem vállal semmilyen felelősséget a jogszabályi rendelkezések alábbiaktól eltérő értelmezéséből származó esetleges hátrányos következményekért. A tájékoztató tartalma a 2016 január 19. napján hatályos jogszabályi rendelkezésekre épül, az esetleges jogszabályváltozásokért és az azokból eredő károkért nem vállalunk felelősséget.

Az ügyfélre vonatkozó adózási szabályoknak való megfelelés – bevallás és az adó megfizetése – minden esetben kizárólag az ügyfél felelőssége. Az alábbiaknál részletesebb tájékoztatást, vagy adóbevallásának elkészítéséhez tudunk javasolni szakértőt.

Adózás

Jövedelm típusa Adó típusa Adó kulcsa
Ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem Nyereségadó 15%
Kamatjövedelem Kamatadó 15%
Osztalékjövedelem magyar kibocsátótól Oszatalékadó 15%

EHO

Jövedelem típusa EHO köteles? EHO kulcsa
Ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem NEM
Kamatjövedelem IGEN 6%
Osztalékjövedelem magyar kibocsátótól NEM

Megbízóként miért jó nekem a portfóliókezelő függetlensége?

A portfóliókezelő 100% magántulajdonban van, semmilyen bank vagy pénzügyi szolgáltató csoport érdekeinek nincs kitéve. Továbbá a portfóliókezelés folyamatában kereskedelmi bankok nem vesznek részt, ez garancia arra, hogy az Ön vagyona nem kerül beállításra semmilyen bank mérlegébe, azaz a bank nem használhatja az Ön pénzét. Az mindvégig és kizárólagosan az Ön tulajdonában marad.

A portfóliókezelő nem végez letétkezelést, így Ön több letétkezelő közül is választhat, melyek több országban vezetnek számlákat. A portfóliókezelő és a befektető számára ez a diverzifikáció az intézményi kockázatok minimalizálását jelenti.

A portfóliókezelő nem kap jutalékot az Ön befektetése után a befektetési lehetőségeket kibocsájtó szervezetektől, így a befektetések elhelyezését nem az a szempont dönti el, hogy ki fizet több jutalékot, hanem az Ön igényeivel összehangolt hozam/kockázat arány.

Javasoljuk, hogy látogasson meg bennünket, és egy személyes konzultáció keretében tudjon meg többet a portfóliókezelés folyamatáról, ahol Önre szabva is meg tudjuk válaszolni a felmerült kérdéseket. Az alábbi űrlap segítségével tud jelentkezni konzultációra. Kitöltést követően 1-2 napon belül jelentkezünk, hogy a konzultáció helyszínét és időpontját egyeztethessük.